Sukunet Altındır
Wudang Kungfu’nun zamansız bilgeliği…
Klasik formlardan ve geleneksel yöntemlerden gelişmiş olan bu tekniklerin, modern insanın, ihtiyaç duyduğu yöntemler barındırdığını düşünmekteyim.
Tai Chi
Dao’nun temel yapı taşlarından olan “Tai Chi” bize Yin ve Yang’ın uyumlu hareketini anlatır. “Chuan” ise “yumruk” olarak çevrilir ve geleneğin istikrarından gelen gücü ifade eder. Bu bağlamda Tai Chi Chuan, “nihai yumruk” olarak bir çok dile çevrilmiştir.
Tai Chi Chuan, karşıtlıkların uyumlu birlikteliği felsefesiyle bedeni tek parça olarak hareket ettirebilme sanatıdır. Sürekli akış içinde dengede durabilmeyi öğretir. Yavaş hareketler, zihin ve bedeni uyumlar. Hareketi, zihin kontrol etmez, onun yerine merkezde yoğunlaşarak Qi akışını takip eder. Postürel farkındalık sağlar. Akıcı hareket etmekse bedenin iç sıvı yapısını düzenler. Düzenli çalışıldığında kanı dengeler, meridyenlerin akışını rahatlatır ve hastalıklara karşı bağışıklığımızı güçlendirir. Dolayısıyla, etkili bir Qigong egzersizi olarak da kabul edilir.
Gökyüzüyle yeryüzünün birlikteliği, zıtlıkların uyumu; mutlu ve sagl̆ıklı yaşamın anahtarlarındandır.
Chi Gong
Yaşam varsa, hareket de vardır. Bir noktadan diğerine olan ‘akım’ dan ortaya çıkan enerjiye Qi diyebiliriz. Bu bir nevi canlılığın ifadesidir: Qi (Chi / Ki). Kısaca yaşam enerjisi olarak da çevirebiliriz.
Gong ise bu konuda edinilen beceridir. Qigong çalışmaya Qi’yi fark ederek ve ardından onu gözlemleyerek başlarız. Deri, kaslar, organlar, kemikler, eklemler, ilikler ve beden sıvıları üzerine çalışan birçok çalışma metodunu içerir.
Binlerce yıllık bilgi süzgecinden süzülerek günümüze kadar gelmiş bu canlılık geliştirme sanatı, Çin Tıbbının bir parçası olmasının yanı sıra, Kung-fu çalışmalarını destekler, Daoist çalışmalarda kişisel gelişim için uygulanır. Bu kadim çalışmalar zamanla farklı stillerle uygulandığı için birçok yorumu mevcuttur.
Denge
Gece ile gündüz, yeryüzü ile gökyüzü , esnek ile katı , yumuşak ile sert birbirinden ayrılamaz bir bütün. Bu iki nitelik arasında orta yol belirlemek uyumu beraberinde getirir.
Akış
Canlılık ifadesi olarak akış.
Akan su gibi; devamlı, yumuşak, parçalanamaz bütün.
Akış, canlılığın bir ifadesidir. Nasıl ki bir noktadan diğerine olan akım elektirik üretiyor ise, hareket akışı da beden canlılığını besler; tıpkı akan suların dünyaya bahşettiği canlılık gibi .
Form
Daire, başladığı noktaya dönmesi ile sonsuzluğa uzanır ve zamansız bütünlüğü temsil eder. Zamansızlık ve sonsuzluk ruhsallığı çağrıştırıyor olsa da, Doğa’daki hareket yapısında gözlemlediğimiz, spiral hareketin devamlılığından açığa çıkmak isteyen bir potansiyeldir.
Taichi ve Qigong’un temelini oluşturan bu kavramlar bedenin organik yapısını çalışan ilimlerdir..